Evaluation of characteristics of huizache (Acacia farnesiana (L.) Willd.) fruit for potential use in leather tanning or animal feeding

Huizache (Acacia farnesiana (L.) Willd.) is a wild species commonly distributed in Jalisco andother states of Mexico, which may be used as forage. A study was performed on the fruit of huizache(husk and seed) in both, untreated samples and samples with pre-extraction of tannin, for the determination...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Barrientos-Ramírez, Lucía, Vargas-Radillo, J. Jesús, Rodríguez-Rivas, Antonio, Ochoa-Ruíz, Héctor Guillermo, Navarro-Arzate, Fernando, Zorrilla, José
Format: Online
Language:spa
Published: Instituto de Ecología, A.C. 2012
Online Access:https://myb.ojs.inecol.mx/index.php/myb/article/view/356
_version_ 1799769191992000512
author Barrientos-Ramírez, Lucía
Vargas-Radillo, J. Jesús
Rodríguez-Rivas, Antonio
Ochoa-Ruíz, Héctor Guillermo
Navarro-Arzate, Fernando
Zorrilla, José
author_facet Barrientos-Ramírez, Lucía
Vargas-Radillo, J. Jesús
Rodríguez-Rivas, Antonio
Ochoa-Ruíz, Héctor Guillermo
Navarro-Arzate, Fernando
Zorrilla, José
author_sort Barrientos-Ramírez, Lucía
collection MYB
description Huizache (Acacia farnesiana (L.) Willd.) is a wild species commonly distributed in Jalisco andother states of Mexico, which may be used as forage. A study was performed on the fruit of huizache(husk and seed) in both, untreated samples and samples with pre-extraction of tannin, for the determinationof chemical proximal analysis (QPA), aminoacid profile, and in situ degradability, in fistulatedpelibuey sheep specimens. Tannins were evaluated using the ALCA method and the Stiasny numbertechnique. QPA analysis showed high protein content in raw seeds of 23,0%, higher than husk content
format Online
id oai:oai.myb.ojs.inecol.mx:article-356
institution Madera y Bosques
language spa
publishDate 2012
publisher Instituto de Ecología, A.C.
record_format ojs
spelling oai:oai.myb.ojs.inecol.mx:article-3562022-11-30T00:00:44Z Evaluation of characteristics of huizache (Acacia farnesiana (L.) Willd.) fruit for potential use in leather tanning or animal feeding Evaluación de las características del fruto de huizache (Acacia farnesiana (L.) Willd.) para su posible uso en curtiduría o alimentación animal Barrientos-Ramírez, Lucía Vargas-Radillo, J. Jesús Rodríguez-Rivas, Antonio Ochoa-Ruíz, Héctor Guillermo Navarro-Arzate, Fernando Zorrilla, José Pelibuey fistulated sheep chemical proximal analysis in situ degradability aminoacids profile tannins. Borregos pelibuey fistulados composición química proximal degradabilidad in situ perfil de aminoácidos taninos Huizache (Acacia farnesiana (L.) Willd.) is a wild species commonly distributed in Jalisco andother states of Mexico, which may be used as forage. A study was performed on the fruit of huizache(husk and seed) in both, untreated samples and samples with pre-extraction of tannin, for the determinationof chemical proximal analysis (QPA), aminoacid profile, and in situ degradability, in fistulatedpelibuey sheep specimens. Tannins were evaluated using the ALCA method and the Stiasny numbertechnique. QPA analysis showed high protein content in raw seeds of 23,0%, higher than husk content El huizache (Acacia farnesiana (L.) Willd.) es una especie silvestre distribuida en el estado deJalisco y en México, que podría ser utilizada como forraje. Se realizó un estudio para determinaranálisis químico proximal (AQP), perfil de aminoácidos y degradabilidad de la materia in situ, enborregos pelibuey fistulados, utilizando el fruto (cáscara y semilla) del huizache, sin tratamiento algunoy con extracción previa de taninos. Los taninos fueron evaluados por los métodos ALCA y número deStiasny. La semilla cruda presento 23,0% en proteína, superior al encontrado en cáscara, de 14,9%.Los aminoácidos presentes en mayor proporción fueron histidina, valina, treonina, leucina e isoleucina,mientras que lisina y metionina+cisteína fueron los de menor presencia. La cáscara presentó9,7% taninos del tipo condensado y 11,6% del tipo curtiente, contra 1,8% y 2,2% de la semilla. Lavariable presencia/ausencia de taninos fue la de mayor efecto en los parámetros, por lo que lamayoría de los indicadores en AQP disminuyeron en muestras sin taninos y, por ejemplo, semilla contaninos tuvo 61,7% en fibra detergente neutra (FDN) y sin taninos 58,1%. Asimismo, la extracción detaninos mejoró la asimilación del material en el rumen de los borregos. Instituto de Ecología, A.C. 2012-12-05 info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Artículo evaluado por pares application/pdf https://myb.ojs.inecol.mx/index.php/myb/article/view/356 10.21829/myb.2012.183356 Madera y Bosques; Vol. 18 No. 3 (2012): Otoño 2012 Madera y Bosques; Vol. 18 Núm. 3 (2012): Otoño 2012 2448-7597 1405-0471 spa https://myb.ojs.inecol.mx/index.php/myb/article/view/356/537 Derechos de autor 2015 Madera y Bosques
spellingShingle Barrientos-Ramírez, Lucía
Vargas-Radillo, J. Jesús
Rodríguez-Rivas, Antonio
Ochoa-Ruíz, Héctor Guillermo
Navarro-Arzate, Fernando
Zorrilla, José
Evaluation of characteristics of huizache (Acacia farnesiana (L.) Willd.) fruit for potential use in leather tanning or animal feeding
title Evaluation of characteristics of huizache (Acacia farnesiana (L.) Willd.) fruit for potential use in leather tanning or animal feeding
title_full Evaluation of characteristics of huizache (Acacia farnesiana (L.) Willd.) fruit for potential use in leather tanning or animal feeding
title_fullStr Evaluation of characteristics of huizache (Acacia farnesiana (L.) Willd.) fruit for potential use in leather tanning or animal feeding
title_full_unstemmed Evaluation of characteristics of huizache (Acacia farnesiana (L.) Willd.) fruit for potential use in leather tanning or animal feeding
title_short Evaluation of characteristics of huizache (Acacia farnesiana (L.) Willd.) fruit for potential use in leather tanning or animal feeding
title_sort evaluation of characteristics of huizache (acacia farnesiana (l.) willd.) fruit for potential use in leather tanning or animal feeding
url https://myb.ojs.inecol.mx/index.php/myb/article/view/356
work_keys_str_mv AT barrientosramirezlucia evaluationofcharacteristicsofhuizacheacaciafarnesianalwilldfruitforpotentialuseinleathertanningoranimalfeeding
AT vargasradillojjesus evaluationofcharacteristicsofhuizacheacaciafarnesianalwilldfruitforpotentialuseinleathertanningoranimalfeeding
AT rodriguezrivasantonio evaluationofcharacteristicsofhuizacheacaciafarnesianalwilldfruitforpotentialuseinleathertanningoranimalfeeding
AT ochoaruizhectorguillermo evaluationofcharacteristicsofhuizacheacaciafarnesianalwilldfruitforpotentialuseinleathertanningoranimalfeeding
AT navarroarzatefernando evaluationofcharacteristicsofhuizacheacaciafarnesianalwilldfruitforpotentialuseinleathertanningoranimalfeeding
AT zorrillajose evaluationofcharacteristicsofhuizacheacaciafarnesianalwilldfruitforpotentialuseinleathertanningoranimalfeeding
AT barrientosramirezlucia evaluaciondelascaracteristicasdelfrutodehuizacheacaciafarnesianalwilldparasuposibleusoencurtiduriaoalimentacionanimal
AT vargasradillojjesus evaluaciondelascaracteristicasdelfrutodehuizacheacaciafarnesianalwilldparasuposibleusoencurtiduriaoalimentacionanimal
AT rodriguezrivasantonio evaluaciondelascaracteristicasdelfrutodehuizacheacaciafarnesianalwilldparasuposibleusoencurtiduriaoalimentacionanimal
AT ochoaruizhectorguillermo evaluaciondelascaracteristicasdelfrutodehuizacheacaciafarnesianalwilldparasuposibleusoencurtiduriaoalimentacionanimal
AT navarroarzatefernando evaluaciondelascaracteristicasdelfrutodehuizacheacaciafarnesianalwilldparasuposibleusoencurtiduriaoalimentacionanimal
AT zorrillajose evaluaciondelascaracteristicasdelfrutodehuizacheacaciafarnesianalwilldparasuposibleusoencurtiduriaoalimentacionanimal